'Iedereen zou pleegouder kunnen zijn'

Na jaren samen met haar ex-man pleegouder te zijn geweest voor haar twee pleegdochters heeft Riekie zich als alleenstaande aangemeld als pleegouder voor weekend- en vakantiepleegzorg. “Ik denk dat ik ook meer een pleegoma ben waar de kinderen naartoe gaan.” Riekie is 59 jaar, alleenstaand en ze werkt drie dagen in de week, op onregelmatige tijden. 

Nervaringen van pleegoudersaast dat er bij ieder kind een ander pleeggezin past, past er bij ieder pleeggezin een andere soort pleegzorg. Dat varieert van crisisopvang tot lang verblijf. Of alleen in de weekends en vakanties, zoals Riekie nu doet. “Ik heb twee katten, dus bij mij kun je geen kind plaatsen dat daar allergisch voor is.”

Riekie staat inmiddels alweer een paar maanden ‘in de wacht’. “Maar als er een kind is dat ik kan helpen, dan sta ik er meteen klaar voor”, zegt ze. De vraag die overblijft, is: wat maakt iemand een goede pleegouder? “Je moet van kinderen houden”, zegt Riekie, “en je moet er altijd van uitgaan dat jouw pleegkind zijn eigen ouders heeft." 

'Een nieuw gezin voor Remco'

In de zomer verwelkomden Hans (42), Marieke (41) en Janneke (8) pleegzoon Remco (2) in hun gezin. “We hadden heel graag meer kinderen willen hebben, maar dat is er door omstandigheden niet van gekomen.” Om toch voor meer kinderen te kunnen zorgen, meldden Hans en Marieke zich als pleeggezin aan. Na een half jaar wachten, was er opeens dat telefoontje. Of ze plaats hadden voor jongetje van bijna twee. Hans: “We hebben lang nagedacht, vooral over het leeftijdsverschil met Janneke.” Dan de beslissing. Het halsoverkop inrichten van een kinderkamer met hulp van familie. 

Er is van begin af aan een bezoekregeling geweest tussen Remco en zijn moeder. Hans en Marieke hebben op de kennismaking na, zelf weinig contact met Remco's moeder. Sinds kort houden ze een schriftje over Remco voor haar bij. Ondertussen voeden zij Remco op, op de zelfde manier als hun eigen kind, en houden van hem. Marieke: “Dat kun je niet tegenhouden, je hecht je.” Hans: “Dat heeft nog geen week geduurd, die klik was er gewoon. Als hij ooit weer weg gaat, is dat wel een bittere pil, waar je doorheen moet, maar pleegzorg is een goede keus geweest.”

 

tip-top
Gebruik de mogelijkheid om een verbetertip te geven of een compliment uit te delen.