Pleegouder worden

Tijdelijk niet meer thuis kunnen wonen is voor een kind erg ingrijpend. Entrea wil deze kinderen graag een gezinssituatie bieden. Om deze reden zijn wij hard op zoek naar pleegouders.
 


Lees hier ons relatiemagazine Present

Een filmpje uit ons relatiemagazine Present
Alice is al bijna zes jaar pleegouder bij Entrea.
Samen met haar man Ruud zorgt zij voor twee pleegkinderen.

 

 


  

Voorwaarden

Landelijk is vastgelegd dat iedereen boven de 21 jaar pleegouder kan worden. Het maakt niet wat uw achtergrond, gezinssamenstelling, afkomst of geaardheid is. Daarnaast stemt u in met:

 • een aanvraag van een ‘Verklaring van Geen Bezwaar’. Entrea gaat bij justitie na of u in het verleden geen gewelds- of zedendelict hebt begaan.     
 • de procedures, de begeleiding van en de samenwerking met Entrea. Dit leggen wij vast in een verslag van het gezinsonderzoek en een samenwerkingsovereenkomst.
   

Entrea vindt daarnaast de volgende uitgangspunten van belang

Pleegouders:

 • realiseren zich dat pleegzorg een tijdelijk karakter heeft. Er wordt gezamenlijk toegewerkt naar terugkeer in, of zo frequent mogelijk contact met het biologische gezin;
 • zijn in staat samen te werken met ouders en familieleden van het pleegkind;
 • hebben een stabiele leefsituatie. Een verhuizing, een zwangerschap, een nieuwe baan of (psycho)therapie van een van de gezinsleden kunnen redenen zijn om nog even te wachten met het pleegouderschap;
 • hebben tijd voor het pleegkind. Een pleegkind gaat indien nodig maximaal drie dagen of drie dagdelen per week naar opvang;
 • hebben, afhankelijk van de leeftijd van het pleegkind en de vorm van pleegzorg, een eigen slaapkamer voor het pleegkind beschikbaar.   
   

Niet altijd meteen een pleegkind in huis

Als u na de voorbereidingsfase pleeggezin wordt, kan het even duren voordat er een pleegkind bij u komt wonen. Een pleeggezinplaatsing gebeurt namelijk 'kindgericht'. De behoefte van het kind staat altijd centraal. De match is gericht op het vinden van een gezin dat het beste past bij wat het aangemelde kind nodig heeft en het beste aansluit op de samenwerking met ouders. Het is daarom niet voorspelbaar wanneer er een beroep op een pleeggezin gedaan zal worden. Het kan zijn dat dit een tijd duurt.

Meer informatie of aanmelden als pleeggezin?

Download de folder 'Pleegouder worden' als PDF